Hoofdmenu

Sweater Dexterior Dames Dexterior Sweater s Dexterior s MaatSKleurWit103859 Sweater MaatSKleurWit103859 Dames W29EIHD
990 Msrp2 Lauren Purple Ralph Label Jurk 6 Nieuw Maat xWoBderC
Ingezonden door linda op ma, 18/05/2009 - 14:44990 Msrp2 Lauren Purple Ralph Label Jurk 6 Nieuw Maat xWoBderC

Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht in arm of been. Onder normale omstandigheden wordt dit vocht verzameld in een lymfevat en afgevoerd via lymfeklieren. Als het evenwicht tussen aanmaak en verzamelen van vocht aan de ene kant, en de afvoer daarvan aan de andere kant is verstoord, hoopt het vocht zich op en spreken we van lymfoedeem.

Aurora Missoni Heels Sm106 Damen h High roCxWQdBe
Lymfestelsel
990 Msrp2 Lauren Purple Ralph Label Jurk 6 Nieuw Maat xWoBderC

De structuur van het lymfestelsel kent lymfebanen en haarvaten en is vergelijkbaar met die van de bloedsomloop. Het lymfestelsel is echter slechts gedeeltelijk een circulatiesysteem. Aan het begin van het lymfestelsel bevinden zich de haarvaten: direct in de organen, waar ze weefselvocht en eiwitten kunnen absorberen en vervolgens verwijderen. Dit eiwit bevattende weefselvocht wordt lymfevocht of lymfe genoemd en is kleurloos. Lymfevocht wordt via de haarvaten vervoerd naar de ‘hoofdkanalen’ van het lymfestelsel (de lymfbanen). Uiteindelijk komen de lymfebanen uit in de bloedvaten, zodat het lymfestelsel in verbinding staat met de bloedsomloop. Lymfevaten hebben in aanvulling op de bloedsomloop een belangrijke regulerende functie, omdat zij vooral de grotere afvalstoffen en eiwitten absorberen. Aantasting van het lymfestelsel kan betekenen dat eiwitten en weefselvocht gewoon op dezelfde plaats in het weefsel achterblijven. Vervolgens kan het tussen de cellen ophopen en een zwelling van het weefsel veroorzaken: lymfoedeem.

Twee hoofdoorzaken kunnen worden onderscheiden; primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem. **Primair lymfoedeem** De aandoening wordt ‘primair’ genoemd als de oorzaak in de structuur van het lymfestelsel zelf ligt. Het lymfestelsel vertoont al gebreken vanaf de geboorte. Wanneer het lymfestelsel niet goed in staat is zijn functie te vervullen, zal vroeg of laat primair lymfoedeem ontwikkeld worden. **Secundair lymfoedeem** Het lymfestelsel zelf functioneert perfect, maar wordt van buitenaf aangetast (bijvoorbeeld als gevolg van een verwonding of operatie). Dit kan uiteindelijk leiden tot secundair lymfoedeem. Dit type lymfoedeem wordt ‘secundair’ genoemd, omdat het een gevolg van iets anders dan het lymfestelsel zelf is. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan kneuzingen, ontwrichtingen of infecties met schimmels, bacteriën, virussen of worden (vooral in sommige tropische landen). Lymfoedeem is meestal het gevolg van een (operatieve) behandeling van een kwaadaardige tumor. Veel kankercellen zijn namelijk in staat om zich via de lymfevaten naar de dichtstbijzijnde lymfeklieren te verplaatsen, waar ze vervolgens uitzaaiingen veroorzaken. In dat geval is het van belang om naast de tumor ook sommige lymfeklieren in het aangetaste gebied te verwijderen. Hierbij wordt het lymfestelsel beschadigd en bestaat en bestaat de kans op het ontstaan van lymfoedeem. Deze kans op lymfoedeem wordt groter als de oksel na de operatie bestraald moet worden. Lymfoedeem kan ook lang na de operatie nog ontstaan, dus het is belangrijk om aandacht te blijven besteden aan het voorkomen ervan.

Ontwikkelingstadia

Lymfoedeem kan zich ontwikkelen van stadium 0 tot stadium 3. In stadium 0 (latent stadium) functioneert het lymfstelsel al niet meer optimaal, maar dankzij een aantal compensatiemechanismen is het nog steeds in staat om het geproduceerde lymfevocht te verwerken. Oedeem doet zich nog niet voor. In stadium 1 (omkeerbaar stadium) is het lymfestelsel overbelast en er ontstaat een zachte zwelling in het aangetaste gebied. De zwelling geeft mee als men er op drukt. De zwelling vermindert vanzelf na het omhoog leggen van het aangetaste gebied. Stadium 2 (spontaan onomkeerbaar stadium) doet zich voor als zich in de buurt van de zwelling teveel bindweefsel bevindt. De zwelling geeft niet meer mee als men er op drukt. Het heeft geen effect meer op de zwelling als het aangetaste gebied omhoog gebracht wordt. Uiteindelijk kan het lymfoedeem zich ontwikkelen tot stadium 3 (elefantiasis). De zwelling is extreem, de huid is verhard en vertoont gezwellen en soms grote uitstulpingen. Het risico op ontsteking (erysipelas of wondroos) is groot en de huid is vatbaar voor het ontstaan van diepe wonden die slecht genezen. Stadium 3 komt verhoudingsgewijs het minst voor.

990 Msrp2 Lauren Purple Ralph Label Jurk 6 Nieuw Maat xWoBderC 990 Msrp2 Lauren Purple Ralph Label Jurk 6 Nieuw Maat xWoBderC 990 Msrp2 Lauren Purple Ralph Label Jurk 6 Nieuw Maat xWoBderC 990 Msrp2 Lauren Purple Ralph Label Jurk 6 Nieuw Maat xWoBderC 990 Msrp2 Lauren Purple Ralph Label Jurk 6 Nieuw Maat xWoBderC 990 Msrp2 Lauren Purple Ralph Label Jurk 6 Nieuw Maat xWoBderC
Laurent Sandaal Yves Saint 10 Nib540 40 Espadrilles Wedge Schoenen Agadir Ysl IbyvmfYg76
Aanpakken

Hoe eerder lymfoedeem behandeld wordt, hoe beter. De behandeling van lymfoedeem bestaat uit twee fasen. Fase 1 is erop gericht de zwelling zoveel mogelijk te verminderen en fase 2 heeft tot doel de situatie te stabiliseren en verder te verbeteren. Afhankelijk van het stadium van het lymfoedeem zal fase 1 een periode van 4 weken tot soms wel maanden in beslag nemen. Fase 2 wordt gewoonlijk onbeperkt voortgezet. De 2 fasen samen worden de gecombineerde decongestieve fysiotherapie (CDP) genoemd. CDP is een samengestelde vorm van therapie waarbij beide fases bestaan uit vier onderdelen: 1. Huidverzorging 2. Manuele lymfedrainage (MLD) 3. Compressietherapie 4. Bewegingstherapie **Huidverzorging** Aangezien de huid vatbaar is voor ontstekingen en infecties, is het belangrijk deze te beschermen en regelmatig te verzorgen. Huidinfecties kunnen lymfoedeem verergeren. De huid moet dus zo gaaf mogelijk blijven, zodat bacteriën niet door de huid kunnen binnendringen. **Manuele lymfedrainage (MLD)** Manuele lymfedrainage (MLD) wordt uitgevoerd door een huidtherapeut of fysiotherapeut die zich in deze vorm van massage gespecialiseerd heeft. Het bestaat uit het bevorderen van de doorstroom van lymfevocht in de nog functionerende lymfevaten en het wegmasseren van het overtollige lymfevocht. **Compressietherapie** Door middel van compressietherapie wordt het weefsel ondersteund. Door druk van buitenaf toe te passen kan het lymfevocht terugstromen in de lymfevaten en aders. Verschillende gradaties van druk zijn mogelijk afhankelijk van de ernst van het lymfoedeem. **Bewegingstherapie** Het vierde onderdeel van de behandeling is bewegingstherapie. Bewegingstherapie versterkt het effect van de zwachtels of kous en bevordert de afvoer van vocht uit het weefsel. Het is daarom belangrijk om tijdens de oefeningen de zwachtels of kous aan te houden.

990 Msrp2 Lauren Purple Ralph Label Jurk 6 Nieuw Maat xWoBderC
990 Msrp2 Lauren Purple Ralph Label Jurk 6 Nieuw Maat xWoBderC
THERAPIES. HAND IN HAND.
Website ontwerp en realisatie: Aemotion.com