MarineblauwWit Streep 225 Retail Sm Maat Conti Bomberjack Stefano 7625700653320 £ qMzSVpU
U bevindt zich hier: 
  1. Start
  2. Advies
  3. Materiaalwijzer
  4. Viscose
Viscose

Het procedé van de fabricage van viscose werd aan het einde van de 19e eeuw door drie Engelse scheikundigen ontdekt. Zij waren op zoek naar een vezel, die net zo fijn was als die van natuurlijk zijde. Want zijde was, voor de commerciële teelt van vlinders, zeer zeldzaam en erg duur.

Wat is viscose eigenlijk en hoe wordt het gemaakt?

Hoge Wedge Schoenen Casual Sandalen Liu Hakken Straw Free Time T7034 Woman jo S13067 n0OwkP

Viscose is een synthetische vezel, maar wel van natuurlijk materiaal. Net als de katoenvezels bestaat viscose voor 90% uit cellulose. Dit komt meestal van loofbomen zoals beuken of naaldbomen zoals sparren. De uit hout gewonnen celstofvezels worden tot een stroperige massa opgelost en door een spinkop gedrukt en gedroogd. De fijne, zeer lange draden die ontstaan worden filamenten genoemd. Door de behandeling met natriumhydroxide kan viscose worden geproduceerd met een sterke of een zijdeachtige glans.

Viscose – als kunstzijde, jersey en meer

Soepele kunstzijde van viscose

Van fijne viscosevezels kunnen zachte weefsels worden vervaardigd, die soepel vallen en net zo licht glanzen als natuurlijk zijde. Deze stoffen worden als alternatief voor dure natuurvezels ingezet, vooral voor de productie van betoverende feestkleding en luchtige zomermode.

Een klassieker: viscosejersey

Viscosevezels zijn zelf niet elastisch, maar kunnen wel bewerkt worden tot elastische weefsels. Ze worden bijvoorbeeld verwerkt in jerseytricot, waardoor de stof bi-elastisch wordt. Voor meer elasticiteit wordt vaak nog elasthan toegevoegd.
Naar de jersey's

Prachtig gedessineerde stoffen

2 mouwen Sz flutter verbrand lijn oranjeivoor hals JCrew 100zijde stropdas jurk W9EDH2I

Bepalend voor de uitstraling van een gedessineerd kledingstuk zijn de kleuren en viscose is zeer geschikt om te worden bedrukt. De vezels nemen de kleurenprint goed op, zodat de kleuren van de motieven en het patroon intensief en duurzaam zijn.
Naar de gedessineerde shirts

Kreukvrije viscosecrêpe

Als een vezel tijdens het fabricageprocedé vaak wordt gedraaid, ontstaan de zogenaamde crêpegaren. Deze onderscheiden zich door de korrelige structuur en zorgen ervoor dat het weefsel praktisch kreukvrij is.

Gladde, glanzende voeringstoffen

Viscose stoffen worden vaak gebruikt als voeringstof. Zij bedekken niet alleen niet zo mooi afgewerkte naden, maar zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat het aan- en uittrekken van een jasje gemakkelijker gaat.
Naar de shirts met print

Viscose is net als katoen een veelzijdig materiaal. In de pure vorm kan het bewerkt worden tot verschillende stoffen of gecombineerd worden met andere vezels. Zo ontstaan prachtige kledingstukken in briljante kleuren met licht glanzende oppervlakken.

One Pewter Foamposite Nike Air 10 Maat 100Authentiek 0PXOwkZ8nN

Eigenschappen van viscose

New kleurblok Park gewatteerd Sue Hobo F24981 leergrijs Coach zwartburgandy srtQdh

Lijkt op katoen, maar is zo zacht als zijde

De viscosevezel lijkt op de katoenvezel, maar dankzij het fabricageprocedé kunnen echter veel fijnere vezels worden gemaakt, die vergelijkbare eigenschappen hebben als zijde.

Voor een comfortabel draaggevoel

Net als katoen is viscose actief ademend en vochtopnemend. Ook is viscose temperatuurregulerend en dankzij de natuurlijke basis zacht voor de huid. Daarbij is het oppervlak glad, waardoor kleding van viscose heerlijk soepel valt.

In normale vorm kreukgevoelig

Viscose is niet echt elastisch en neigt naar kreukels, maar om het kreuken tegen te gaan is een bijmix van crêpegaren, dus van garen dat vaak is gedraaid, een goede oplossing.

Zeer goed te kleuren

Viscosevezels kunnen veel vocht opnemen en kunnen daardoor goed gekleurd en bedrukt worden. De kleuren van viscose stoffen zijn intensiever dan die van katoenen stoffen, ook na vaker wassen.

Lichte kringen

Net als bij zijde kan op nat geworden viscose na het drogen lichte kringen ontstaan. Deze ziet men alleen op lichte, effen stoffen en ze zijn na het wassen weer verdwenen.

Dames Pumps Puntschoen Schoenen Snoep Feest Kleur Uitgesneden Enkelband Stiletto's HIeEYb29WD

Als natuurlijke, synthetische vezel verenigt viscose de eigenschappen van twee werelden. Want de viscose stoffen van natuurlijke cellulosevezels, met vocht opnemende en actief ademende eigenschappen, zijn dankzij de synthetische fabricage beter uitgerust voor kleuren en prints dan katoen.

Het juiste onderhoud

Op fijnwasprogramma wassen

Viscose kan in de meeste gevallen worden gewassen in een fijnwasprogramma op 30°C of 40°C. Om kreukels tegen te gaan, moet er langzaam worden gecentrifugeerd.

Krimpgevaar in de droger

Viscose heeft, net als katoen, een lange tijd nodig om te drogen. Omdat viscosevezels in de droger snel kunnen krimpen moet viscose altijd aan de lucht worden gedroogd.

Vochtige stoffen kunnen vervormen

Viscose stoffen hebben de neiging om in een vochtige toestand na het wassen te vervormen. Dit kunt u tegen gaan, door de kledingstukken bij het ophangen iets in model te trekken. Kletsnatte kleding kunt u het beste liggend laten drogen.

Navy Primeknit Obsidian RedUltra Pk Nmd R2 2017 Adidas Boost maat 12 5Bb2909 kXOPZiuT

Vlekken met ossengal behandelen

Door het gebruik van vlekverwijderaars op benzinebasis kunnen viscose stoffen uitbleken. U kunt beter ossengal gebruiken. Bij twijfel kunt u het testen op een verborgen stukje aan de binnenkant van de stof.

Vochtig strijken op lage temperaturen

Viscose is gemakkelijk te strijken als het nog vochtig is, of onder een vochtige doek. De kledingstukken mogen niet al te heet worden gestreken (max. op stand 2), anders krimpen ze.

De synthetische vezel van cellulose is lang niet zo onderhoudsintensief als zijde, maar ook niet zo onderhoudsvriendelijk als katoen. Viscose kan niet zo heet worden gewassen en gestreken, maar de kleuren van viscose stoffen gaan wel langer mee.

NIEUWSBRIEF
Aanmelden voor de nieuwsbrief
€ 10 welkomstkorting
Exculsieve acties
Actuele modetrends